zondag 17 oktober 2010

Land in Zicht


Klik op het plaatje voor een grote versie


De landkaart die ik heb ontworpen is specifiek ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Dat betekent in de praktijk dat hij vooral geschikt is voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Meer varianten voor andere doelgroepen zijn zeker mogelijk en deels al onderzocht maar zullen pas later volgen. De kaart heeft 86 (na onderzoek) nauwkeurig uitgekozen woorden die allen verwijzen naar situaties of gevoelens die een kind van die leeftijd (dagelijks) meemaakt. Doordat er zeer uitgebreid nagedacht is over de clustering van de woorden, vormt de kaart een associatief netwerk. Het geheugen en de woordenschat van het kind worden geactiveerd en dit maakt het voor het kind makkelijker om binnen dit kader zijn verhaal te doen. Het rest de gespreksleider om goede vragen te stellen en te luisteren naar wat er gezegd wordt.

De kaart is opgebouwd uit verschillende gebieden. Er is een Schoolgebergte dat bestaat uit bergtoppen als De toets, Taal, Rekenen en Gym, er is een donker bos met woorden als bang, ziek, dood, mislukt en er is een ijsvlakte met emoties als boos of agressief. Daarnaast is er een familieweide en een persoonlijke vlakte. Door de familieweide stroomt de familierivier die een scheiding kent maar die ook kan leiden naar de vrolijke velden zonder scheiding. Er liggen nog twee eilanden naast waar respectievelijk je wildste dromen kunnen uitkomen of waar je je eenzaam kunt voelen. Er staan ook een aantal versterkende en visueel verbeeldende illustraties op als een vuurtoren bij de veilige haven en een treurwilg bij verdriet en troost.

De kaart zelf zal compleet worden geleverd inclusief een snel-aan-de-slag overzicht, een aantal kopieerbladen en een verdiepende handleiding als u meer wilt weten over goede gespreksvoering of de theorie die achter de kaart schuil gaat. Want hoewel de kaart simpel is in zijn gebruik, zit er een complete theoretische ondersteuning achter vanuit invalshoeken als taal, ontwikkelingspsychologie, neuropsychologie en coachgesprekken.

Ik ben op dit moment bezig om de landkaart uit te geven. Dat betekent dat hij op dit moment nog niet verkrijgbaar is maar dit zal hopelijk zo snel mogelijk gaan gebeuren. Mocht u op de hoogte willen blijven en de eerste zijn die weet waar en wanneer hij te verkrijgen is dan kunt u hiernaast uw contactgegevens invullen en dan hou ik u persoonlijk op de hoogte.

1 opmerking:

  1. Ik ben wel benieuwd naar het resultaat en de onderbouwing. Ik was het niet eerder tegengekomen.

    BeantwoordenVerwijderen